Announcement

Collapse

TBH Maintenance


Website maintenance tonight 10p to whenever. Your TBH visit may not be optimal during this service window.
See more
See less

Bow Losing Poundage

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Bow Losing Poundage

    I’ve got my old Matthews Drenalin limb bolts tightened up all the way and when I put it on a luggage scale, it hits 60 lbs before rolling into the valley. The limbs are 70 lbs. I tested the scale and it’s spot on at 30 lbs (all I had on hand was a fresh bag of dog food). Assuming the scale is still good, do limbs weaken over time?

    #2
    How old are the strings/cables?

    Comment


      #3
      Originally posted by MnM View Post
      How old are the strings/cables?
      10 months or so

      Comment


        #4
        My bow is just as old and still reads 62lbs like it did when I got it, I suppose that could happen though

        Comment


          #5
          In my opinion something has stretched on the strings or cables unless you see a visual issue with the limbs

          Comment


            #6
            Last summer I went thru my Q2Xl and encountered the same issue with new GAS strings.

            I took everything off the bow and put it in spec (brace height, axle to axle, etc)

            I noticed that I needed to really play with the string twist to get the pondage up and the also twist at the yoke to get it shooting the bullets that I wanted.

            Comment


              #7
              I've heard/read about this happening when strings start wearing heavily, but I've never heard of a 10lb reduction. Usually 1-3lbs. Wonder if something else is going on here.

              Comment


                #8
                If I’m not mistaken, that is a slomocam (solo cam). Cam may be out of sync, string)cables stretched or need twists. Possible limb deflection issue, but I’d lean toward my previous recommendations.

                Comment


                  #9
                  Originally posted by Razorback01 View Post
                  If I’m not mistaken, that is a slomocam (solo cam). Cam may be out of sync, string)cables stretched or need twists. Possible limb deflection issue, but I’d lean toward my previous recommendations.
                  Crud....yeah its a Solocam.

                  Comment


                    #10
                    Max out the limbs and then check the two timing marks on the cam. One is on the inside of limbs, other is outside. Straight edge both marks and see if they are running pretty parallel with the string. Twists out/in to the string will make the according adjustment. See where your pull weight is after the adjustment. You can add twists into the cables to up the poundage. Keep an eye on your specs to stay close. You'll see a poundage increase.

                    Sent from my SM-G715A using Tapatalk

                    Comment


                      #11
                      Originally posted by BowPro73 View Post
                      Max out the limbs and then check the two timing marks on the cam. One is on the inside of limbs, other is outside. Straight edge both marks and see if they are running pretty parallel with the string. Twists out/in to the string will make the according adjustment. See where your pull weight is after the adjustment. You can add twists into the cables to up the poundage. Keep an eye on your specs to stay close. You'll see a poundage increase.

                      Sent from my SM-G715A using Tapatalk
                      This is exactly what I did! It was out of time by quite a bit. I put 2 twist into the cable and the timing marks are perfect. Box is maxed out at 68. I can live with that. Now I have to tune it and sight it back in! I appreciate everyone’s input

                      Comment


                        #12
                        Originally posted by highspeed View Post
                        This is exactly what I did! It was out of time by quite a bit. I put 2 twist into the cable and the timing marks are perfect. Box is maxed out at 68. I can live with that. Now I have to tune it and sight it back in! I appreciate everyone’s input
                        Good to know you got it fixed.

                        Comment


                          #13
                          Originally posted by highspeed View Post
                          This is exactly what I did! It was out of time by quite a bit. I put 2 twist into the cable and the timing marks are perfect. Box is maxed out at 68. I can live with that. Now I have to tune it and sight it back in! I appreciate everyone’s input
                          Excellent! Happy tuning. [emoji16]

                          Sent from my SM-G715A using Tapatalk

                          Comment

                          Working...
                          X